Efter at have skrevet om Almas "messe" i ret negative vendinger, kom jeg i tanke om den Økologiske verdensudstilling i 1996 - der var jeg nemlig inde sammen med Storesøster, der dengang kun havde én lillebror - jeg kan ærligt talt ikke huske, om han var med, jeg tvivler - men jeg husker et herligt marked, hvor vi smagte på madvarer fra hele verden inklusive Finland, og tøj, selvfølgelig mest bomuldstøj (ikke kun hvidt, også smuk olivengrøn og karryfarvet, så man kan altså få kulørt bomuldstøj uden farvestoffer!) Der var smagsprøver på alle mulige og umulige ting, og man fik brochurer og reklamer med hjem.
Så kiggede jeg på et lidt tilsvarende koncept: BioFach i Tyskland - det er godt nok en messe for profesionelle, ikke for den almindelige forbruger. Men de danske udstillere er nogle af de selv samme, som får lov til at give den gas i Alma:
- Agrain v/ Circular Food Technology,
- Aurion,
- Berrifine,
- Chocolate and Love,
- CO-RO,
- Good Sodas ®,
- Kombucha Time,
- København Kombucha,
- Ma-Mam,
- Matr Foods,
- Mill & Mortar Trading Company,
- My Glutenfree Bakery,
- Naturfrisk Group,
- Nocla,
- Northern Greens,
- Oialla,
- Organic Plant Protein,
- Perfectseason,
- Rawbite,
- Reduced,
- Rømer Vegan,
- Thise Mejeri
- Uhhmami.
Det synes jeg er den helt forkerte vej at gå.
Jeg har kigget lidt på tal. De er omtrentlige, men jeg tror ikke, at de er meget ved siden af.
- Ca. 1 % lider af cøliaki
- 3-4 % lider af laktoseintolerans.
- Mindst 15 % lider af birkepollenallergi, og op til 70 % af dem har krydsreaktioner. Det betyder, at ca. 10% af befolkningen lider af krydsreaktioner alene med birkepollen.
- Det betyder også, at antallet af krydsreagerende er omkring det dobbelte af dem der lider af cøliaki og laktoseintolerans tilsammen.
- FODMAP-intolerance rammer også et ukendt, men ikke lille, antal mennesker. Et kvalificeret bud er minimum 1,5 % af befolkningen
Jeg frygter, at allergier og intolerancer bliver meget hyppigere i fremtiden, hvis den her bølge får lov at stige uden at nogen protesterer. Det er ikke smart at fodre småbørn med højallergene, højt forarbejdede varer i stedet for mad.
Jeg er helt med på protesten mod de ultraforarbejdede fødevarer - og jeg håbe inderligt at det bliver en trend, der vinder.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar