tirsdag den 21. oktober 2025

Er Øko-bevægelsen løbet fra os?

Er Øko-bevægelsen løbet fra os?

Efter at have skrevet om Almas "messe" i ret negative vendinger, kom jeg i tanke om den Økologiske verdensudstilling i 1996 - der var jeg nemlig inde sammen med Storesøster, der dengang kun havde én lillebror - jeg kan ærligt talt ikke huske, om han var med, jeg tvivler - men jeg husker et herligt marked, hvor vi smagte på madvarer fra hele verden inklusive Finland, og tøj, selvfølgelig mest bomuldstøj (ikke kun hvidt, også smuk olivengrøn og karryfarvet, så man kan altså få kulørt bomuldstøj uden farvestoffer!) Der var smagsprøver på alle mulige og umulige ting, og man fik brochurer og reklamer med hjem.
     Så kiggede jeg på et lidt tilsvarende koncept: BioFach i Tyskland - det er godt nok en messe for profesionelle, ikke for den almindelige forbruger. Men de danske udstillere er nogle af de selv samme, som får lov til at give den gas i Alma:
  1. Agrain v/ Circular Food Technology,
  2. Aurion,
  3. Berrifine,
  4. Chocolate and Love,
  5. CO-RO,
  6. Good Sodas ®,
  7. Kombucha Time,
  8. København Kombucha,
  9. Ma-Mam,
  10. Matr Foods,
  11. Mill & Mortar Trading Company,
  12. My Glutenfree Bakery,
  13. Naturfrisk Group,
  14. Nocla,
  15. Northern Greens,
  16. Oialla,
  17. Organic Plant Protein,
  18. Perfectseason,
  19. Rawbite,
  20. Reduced,
  21. Rømer Vegan,
  22. Thise Mejeri 
  23. Uhhmami.
Selv om meget af det her er produkter til storkøkkener og industrien, vil det faktisk sige at det ser ud som om det, jeg kalder Økologi og ... har overtaget den økologiske position. Glutenfrit, vegansk og fermenteret.
Det synes jeg er den helt forkerte vej at gå.
     Jeg har kigget lidt på tal. De er omtrentlige, men jeg tror ikke, at de er meget ved siden af.
  • Ca. 1 % lider af cøliaki 
  • 3-4 % lider af laktoseintolerans.
  • Mindst 15 % lider af birkepollenallergi, og op til 70 % af dem har krydsreaktioner. Det betyder, at ca. 10% af befolkningen lider af krydsreaktioner alene med birkepollen.
  • Det betyder også, at antallet af krydsreagerende er omkring det dobbelte af dem der lider af cøliaki og laktoseintolerans tilsammen.
  • FODMAP-intolerance rammer også et ukendt, men ikke lille, antal mennesker. Et kvalificeret bud er minimum 1,5 % af befolkningen
   Det er selvfølgelig helt i orden, ja endog herligt, at der er ordentligt brød til dem der er ramt af cøliaki. Men de fremherskende ideologier gør stadig livet svært for det store antal af krydsreagerende og FODMAP-intolerante, og det skyldes nok i meget høj grad uvidenhed og at intolerancer og (pollen)allergier ikke tillægges den store værdi i dagens Danmark.
     Jeg frygter, at allergier og intolerancer bliver meget hyppigere i fremtiden, hvis den her bølge får lov at stige uden at nogen protesterer. Det er ikke smart at fodre småbørn med højallergene, højt forarbejdede varer i stedet for mad.

Jeg er helt med på protesten mod de ultraforarbejdede fødevarer - og jeg håbe inderligt at det bliver en trend, der vinder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar