Reglen har ligget i mit baghoved længe, men udkrystalliserede sig da 5-ingrediensers-reglen blev provmoveret af Anne Tjønneland og hendes kolleger i TV2.
Det var noget argt sludder og Kunne jeg selv-regelen opstod som en reaktion på den artikel.
Jeg brugte kødboller på frost som eksempel:
Mou økologiske kødboller: Grise- og oksekød (60%), vand, ÆGGEHVIDER, løg, HVEDEMEL, kartoffelmel, rasp (HVEDEMEL, salt, gær), salt, oksefedt, hvid peber. Se det er jo hele 11 ingredienser! Men så spørger jeg:
KUNNE JEG SELV?
Kunne jeg selv: hakke kødet, røre det med salt, tilsætte vand,
æggehvider, løg, mel, rasp (som jeg selv kunne lave), salt, peber og
fedt og så koge bollerne i saltvand? Ja det kunne jeg godt. Atså er det OK.
Her er nogle eksempler på ting, jeg IKKE kan:
- Hydrolyseret vegetabilsk olie? Hjælp, hvor er min hydrolysator?
- Fedtreduceret kakaopulver. Hvordan får jeg mon fedtet ud af kakaobønnerne, skal de presses eller sies?
- Mononatriumglutaminat, hvilken plante skal jeg mon plukke det krydderi fra?
- Ærteprotein, hvordan får jeg lige proteinet ud af ærterne?
- Fruktosesirup ... øh, Wikipedia forklarer faktisk hvordan. Stik mig lige en flaske α-amylase (og hvis du kan læse engelsk, så prøv lige at læse den i stedet - den danske er MEGET overfladisk).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar