Reglen har ligget i mit baghoved længe, men udkrystalliserede sig da 5-ingrediensers-reglen i november 2024 blev provmoveret af Anne Tjønneland og hendes kolleger i TV2.
Det var noget frygteligt sludder, men den fik mig til at tænke over, hvad ultraforarbejdede fødevarer egentlig var for en størrelse, og hvad jeg egentlig havde lyst til at spise. Sådan opstod Kunne jeg selv-reglen.
Jeg brugte kødboller på frost som eksempel:
Mou økologiske kødboller: Grise- og oksekød (60%), vand, ÆGGEHVIDER, løg, HVEDEMEL, kartoffelmel, rasp (HVEDEMEL, salt, gær), salt, oksefedt, hvid peber. Se det er jo rigtig mange, faktisk hele 11 ingredienser! Men så spørger jeg:
KUNNE JEG SELV?
Kunne jeg selv: hakke kødet, røre det med salt, tilsætte vand,
æggehvider, løg, mel, rasp (som jeg selv kunne lave), salt, peber og
fedt og så koge bollerne i saltvand? Hvis vi går helt til yderligheder, og følger alle ingredienserne tilbage til deres oprindelse, hvad så?
Kunne jeg i yderste instans starte med en gris, et pebertræ, et hav med saltvand, en høne, en kornmark og en brønd og så nå frem til kødboller præcis magen til
Ja det kunne jeg faktisk godt. Atså er det OK.
Her er nogle eksempler på ting, jeg IKKE kan:
- Hydrolyseret vegetabilsk olie? Hjælp, hvor er min hydrolysator?
- Fedtreduceret kakaopulver. Hvordan får jeg mon fedtet ud af kakaobønnerne, skal de presses eller sies?
- Mononatriumglutaminat, hvilken plante skal jeg mon plukke det krydderi fra?
- Ærteprotein, hvordan får jeg lige proteinet ud af ærterne?
- Ekstruderet hvadsomhelst, jeg har ikke sådan en højtrykspresse.
- Fruktosesirup ... øh, Wikipedia forklarer faktisk hvordan. Stik mig lige en flaske α-amylase (og hvis du kan læse engelsk, så prøv lige at læse den i stedet - den danske er MEGET overfladisk) ... så måske bare nej.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar