Jeg overså lige, at der var kommet et nyhedsbrev den 16. september også.
Bør sund mad være billigere?
Det diskuteres lystigt på Christiansborg, og måske er regeringen ved at skifte position, idet der nu skal arbejdes på it-systemer, som kan håndtere variable momssatser, men det vil formentlig tage flere år.
Vi behøver dog ikke at vente på billigere frugt og grønt i årevis.
Regeringen kan nemlig med stor fordel anvende den "omvendte" afgiftsknap
ved at give statsstøtte til frugt og grønt.
Lad mig give et eksempel: Staten giver i fremtiden 5 kr. i tilskud pr. kg grovgrønt og tilsvarende 5 kr. i tilskud pr. kg "grovfrugt".
Grovgrønt er kartofler, gulerødder, løg, kål, porre, selleri,
rødbeder mv. Og "grovfrugt" er fx æbler, pærer og blommer. Det vil sige
de meget tunge, nærende og i særdeleshed danske frugter og grøntsager.
En prisreduktion på blot 5 kr. pr. kg vil sandsynligvis have en enorm
indflydelse på forbruget, og i nogle sæsoner vil disse produkter blive
nærmest gratis.
Folkesundheden vil få en varig og positiv forbedring, fordi alle
befolkningsgrupper vil øge forbruget af de sunde varer og tilsvarende
reducere forbruget af mange andre usunde produkter.
I Danmark producerer vi ca. 440.000 tons grovgrønt (beregnet med nogen usikkerhed ud fra rapport af Madkulturen 2025).
Med statsstøtte på 5 kr. pr. kg ville det koste statskassen ca. 2,2 mia
kr. Udgifterne til ”grovfrugt” vil være væsentligt mindre, måske i
størrelsesorden ½-1 mia. kr. Hvis det skal finansieres, så læg en afgift
på chips eller andre ultraforarbejdede fødevarer.
Det er erfaringen i alma madmarked, at det er muligt at påvirke
kunderne til at købe mere frugt og grønt. Salget af frugt og grønt udgør
ca. 20% af vores samlede salg. I "almindelige" supermarkeder udgør
andelen ca. 10%. Årsagen til denne forskel skyldes især udbuddet af
sanselige og friske varer, et stort økologisk sortiment, inspiration til
at anvende frugt og grønt i den daglige kost samt selvfølgelig også
sammensætningen af kundegruppen.
Regeringen fik ikke ros for at fjerne sukkerafgiften. Jeg er ret
sikker på, at det vil give meget ros at indføre statsstøtte til frugt og
grønt. Det vil starte en nærmest uendeligt positiv kædereaktion, som
vil føre til mere sundhed for mange mennesker og samfundet.
I alma vil vi med glæde bidrage til at skabe "mere liv" for både mennesket og planeten, som jo er vores mission.
Masser af hilsener
Alfred Josefsen
Grundlægger af alma madmarked
|
|
|
|
|
Bør sund mad være billigere?
Ja, SUND MAD bør være billigere. Spørgsmålet er så, om det er det, vi ville opnå, ved at give et generelt tilskud til frugt og grønt?
Et generelt tilskud til en varegruppe vil naturligvis føre til at der bliver spist mere af dem. Men ønsker vi virkelig at der bliver spist mere ikke-økologisk frugt og grønt i Danmark? Frugt og grønt er hovedkilden til pesticidrester i dansk mad. Når vi tale ikke-økologiske varer, er der pesticidrester i gennemsnitligt 45 % af dansk frugt og grønt, for udenlandske er tallet hele 71 %
Kigger man i indkøbskurven i et gennemsnitligt supermarked, er det de billige, udenlandske varer, der dominerer.
Hvis der skulle gives tilskud nogen steder, så skulle det altså være til økogiske fødevarer. De er sundere, bedre for miljøet, dyrevælfærden ... det hele.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar