fredag den 14. oktober 2022

Allergener, layout og bøder

Forseelsen at skrive Mel og ikke MEL koster en slagtermester samt en sur smiley.
     "Jeg synes, det er fuldstændig urimelig med en bøde på 40.000 kroner," siger slagtermesteren. Den kostbare fejl var skrevet på lablen til en pakke tomatsuppe med kød. Her fremgik det ganske rigtigt, at kødbollerne indeholdt mel, men det var ikke skrevet med store bogstaver, som fødevarelovgivningen foreskriver, og derfor udløste det både en vred smiley og en bøde, da fødevarekontrollen var på besøg i butikken for små to uger siden.
     Mel er et såkaldt allergen, og hvis melallergiske kunder overser mel skrevet med små bogstaver på ingredienslisten, kan det være farligt.
     Vi står ved vores fejl, men bødens størrelse er helt forkert, siger slagtermesteren." KILDE

Nu har de så fjernet hele teksten, så der kun står Tomatsuppe med boller, og så har de - som loven giver mulighed for - i stedet opsat et skilt op, hvor der står, at kunderne må spørge personalet om allergener. Det medfører altså, at kunderne nu får en dårligere service og må henvende sig til personalet og spørge. På den måde opfyldes kravene nemlig, og butikken kan igen få en glad smiley.

-- 🥜 --
 
KILDE

Etiketten fra den formastelige ret. Læg lige mærke til ingredienserne:
Tomat, FLØDE, SELLERI, Mel, svinekød, løg, paprika, krydderier.
Helt ærligt: Sikke et rod.  
     Hvis bare loven var at alle ingredienser skulle opremses efter mængde, så ville der for eksempel stå: Tomat, fløde, selleri, mel, svinekød, løg, paprika, salt, peber, løgpulver, hvidløgspulver, timian.
     Og hvis de så ydermere fulgte loven, og skrev dem alle med tydelig og letlæselig skrift, ville meget være vundet.
     Der er nemlig mange flere - også livsfarlige - allergener end de 14, Fødevarestyrelsen kræver skal skrives med stort.



Her er listen over de 14, Fødevarestyrelsenbestemmer er 'fine' nok allergener til at være med kapitæler. Den har set sådan ud siden 19. februar 2014:
  1. Glute​nholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre eller hybridiserede stammer heraf, og produkter på basis heraf
  2. Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr
  3. Æg og produkter på basis af æg
  4. Fisk og produkter på basis af fisk.
  5. ​Jordnødder og produkter på basis heraf
  6. Soja og produkter på basis af soja
  7. ​Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose).
  8. ​​Nødder, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnødder (Corylus avellana), valnødder (Juglans regia), cashewnødder (Anacardium occidentale), pekannødder (Carya illinoiensis (Wangenh.) K. Koch), paranødder (Bertholletia excelsa), pistacienødder (Pistacia vera), queenslandnødder (Macadamia ternifolia) og produkter på basis heraf. (Min note: Men det er helt fint bare at skrive nødder uden at specificere).
  9. ​Selleri og produkter på basis af selleri
  10. ​Sennep og produkter på basis af sennep
  11. ​Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø
  12. Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter.
  13. Lupin og produkter på basis af lupin
  14. Bløddyr og produkter på basis af bløddyr
For mig behøver Fødevarestyrelsen altå ikke at dekretere at disse 14 skal have særbehandling*). Derimod burde de kræve udtømmende, let læselige indholdsfortegnelser på ALLE varer, så vi ikke er henvist til tilfældige ekspedienters gode vilje og viden.


--🥜 🍅 🍄 🍉 🍕 🍔 🍓 🍒 🍑 🍐 🍏 🍎 🍫 🥛 🍨 🍰 --

*)
Jeg kan acceptere, ja endog bifalde at jordnødder får særbehandling og skrives med stort, fedt, nærmest selvlysende bogstaver, for de er virkelig slemme.

PS:
 Ifølge mig burde Gulerødder (der er næsten dødelige for mig), løg og familie, linser, bønner, bælgfrugter, fersken og co. (stenfrugter) æbler, pærer osv (kernefrugter), alle svampe, kiwi og sorbitol og co. også være med kapitæler eller fedt, og i hvert fald altid deklareres, og ikke kunne skjules under samlebegrebet krydderier. Det er alle fødevarer, der enten krydsreagerer med birkepollen eller indeholder FODMAP i store mængder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar