fredag den 16. december 2022

Allergier, intolerancer og ideologier

Det er efterhånden længe siden jeg rigtig har skrevet om FODMAPdiæten. Ikke fordi jeg ikke bruger den længere, snarere tværtimod, den er blevet så selvfølgelig for mig, at det næsten virker underligt at skrive om den. Men de seneste par dage har jeg oplevet nogle ting, der har fået mig til at tænke ...

--- 🍎🍏 ---

     For nogle dage siden var jeg på indkøb og overvejede jeg og jeg skulle blande mig en pose bland-selv slik, men jeg orkede ikke at læse mig igennem alle ettiketterne med småt tryk, forvirrende skrifftyper og i underlige vinkler i min søgen efter HVEDEMEL og MÆLK - der godt nok som her er skrevet med store bogstaver eller med fedt, eller unerstreget, eller kursiv, eller ... - og især efter sorbitol der også gemmer sig under E420 og på ingen måde fremhæves, fordi Fødevarestyrelsen har talt. *)
     Så blev jeg opmærksom på en far, der stod med sine børn og blandede slik. Han formanede gentagne gange børnene til kun at vælge dem med de grønne cirkler på. Jeg kiggede nærmere og så, at der øverst i kanten af hver etiket var en række forskelligfarvede bobler, en med Laktosefri, en grøn med Vegansk, en med Gelatinefri, og en med Glutenfri, tror jeg nok.
     Det vil så sige at det er nemmere at være veganer eller muslim end FODMAP-intolerant når man vil blande slik.

Den anden ting, der skete, var at jeg har sovet meget afbrudt i nat, er rendt på toilettet flere gange i løbet af formiddagen, og at min hjerne føles som om den er pakket ind i vat (Brain fog hedder det vist nok). Og hvorfor? Jo, fordi et af de mærker af karry, vi plejer at bruge, har ændret deres indhold, så karryen nu også indeholder kanel, allehånde og hvidløgspulver. Det er denne sidste ingrediens (et høj-FODMAP-produkt), der er skyld i mine trængsler.
     I nogle andre lande har man en FODMAPmærkning - der vel snarere er en antiFODMAPmærkning. Nøj, hvor ville jeg gerne se den her i landet!

Mærket her forestiller to sammenslyngede F'er der står for FODMAP Friendly.

 - - - - - - - - - - Alt det tekniske - - - - - - - - - -

*) Om både konsistens- og sødemidler står der på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Allergi og overfølsomhed
Konsistensmidler forbindes ikke med allergi eller overfølsomhed.

Specifikt om E420 / Sorbitol står der:


Stabiliserer og blødgør fødevarers konsistens. Bruges desuden som erstatning for sukker.Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejde fødevarer undtagen drikkevarer. Bruges typisk i is for at undgå udkrystallisering og gøre konsistensen mere blød.Forekommer naturligt i mange frugter, som fx rønnebær, æbler og pærer. 

--- 🍎🍏 ---

Og jeg repeterer lige de 14 "fornemme" allergener, som Fødevarestyrelsen har besluttet, bør fremhæves:
Glutenholdige kornprodukter (hvede, rug, byg, havre), krebsdyr, æg, fisk, jordnødder, soja, mælk (herunder laktose). nødder, selleri, sennep, sesamfrø, svovldioxid og sulfitter, lupin og bløddyr.

--- 🍎🍏 ---

**)
FODMAP er et akronym for Fermentable Oligo-, Di-, Mono-, And Polyols (Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosaccharider og Polyoler)

Oligosaccharider: Fruktaner og GOS - findes i fødevarer som hvede, rug, løg, hvidløg, bønner og bælgfrugter.

Disaccharider: Laktose - findes i mejeriprodukter som mælk, bløde oste og yoghurt - jo federe, jo bedre, laktose er vandopløseligt, som alle sukkerstoffer. Og laktose findes i al mælk, det er ikke bedre med gelemælk, fåremælk eller andre pattedyrs mælk.

Monosaccharider: Fructose - findes i flydende honning, æbler, osv.

Polyoler: Sorbitol og alle andre sukkeralkoholer, hvis navn ender på -ol.

Også sødestoffer som inulin og stivelser som carageenan er FODMAP-stoffer - jeg kan bare ikke huske, hvor de hører hjemme. 

--- 🍎🍏 ---

Og så er der krydsreaktionerne med birkepollen, som er den mest almindelige pollenallergi i Danmark.
Her der vigtigste: Gulerod, abrikos, blomme, kirsebær, kiwi, nektarin, fersken, pære, æble, kartoffel, tomat, peberfrugt, ærter og selleri, jordnødder, hasselnødder, mandler, cashewnødder, valnødder, paranødder, pistacier, pekannødder, macadamianød

--- 🍎🍏 ---

Jeg har kigget på tallene. De er omtrentlige, men jeg tror ikke, at de er meget forkerte. 12-15 % lider af en form for pollenallergi, og mellem 60 og 70 % af dem har krydsreaktioner. Hvis jeg stadig kan regne, betyder det, at ca. 10% af befolkningen lider af krydsreaktioner alene med birkepollen. Det er en hel del mennesker, der hver eneste dag må kæmpe med de små, ulæselige bogstav i indholdsfortegnelserne.

Ca. 1 % lider af cøliaki og 3-4 % af laktoseintolerance. Det betyder, at antallet af "krydsregerende" er omkring det dobbelte. Men i det mindste her i Danmark er allergier og intolerancer ikke fancy. Og derfor beder jeg simpelthen om, at alle ingredienser listes op med pæne, læselige bogstaver.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar